Създаване на положителен модел на поведение в децата

Как може да създадете положителни модели на подражание?

1. Покажете, че сте добър слушател. Децата, особено малките, искат постоянно вниманието на родителите си, защото имат куп въпроси или искат нещо да споделят. Ако не им обърнете внимание и не покажете, че сте добър слушател, те разбират реакцията ви като приемлив начин на комуникация.

2. Бъдете разбиращи и изразяващи обич, с думи, действия.

3. Насърчавайте ги и не омаловажавайте проблемите им. Отделяйте достатъчно време на децата, за да чуете какво ги тревожи, дори и първоначално да ви се струва, че това, което имат да ви кажат не е толкова значително.

4. Покажете им, че сте оптимистично настроена личност, дори когато не ви е лесно. Това е още един добър модел на поведение, който може да възпитате в децата си. Децата улавят всяка наша емоция, но от нас зависи да зададем положителния тон в семейството, дори и в трудни ситуации.

5. Опитайте се да водите здравословен начин на живот. Децата се учат на грижа към себе си чрез спорт и здравословно хранене в семейната среда. Ако растат сред лошите навици на родителите си и постоянно им се угажда с лакомства, като възрастни индивиди вероятно ще продължат да живеят по този начин, наследявайки от лошите навици на своите родители.

6. Бъдете положителен модел за подражание, като си поставяте цели, които да следвате. Така децата се учат, че човек трябва да полага усилия, за да постигне своите мечти и че всяка цел е постижима.

7. Показвайте добро отношение към хората, дори към непознати, към животни. Това може да е свързано с дарение на дрехи, храни, когато има кризисна ситуация и бихте могли да помогнете. Да нахраните бездомно животно. Никога не си позволявайте да се държите лошо пред тях с човек или животно или да казвате, че мразите тези или онези животни (например някои хора не харесват котки и казват, че ги мразят).

Публикацията подготви:

Симона Трифонова, психолог