Развитие на детето през пубертета

Да си родител на тийнейджър е може би едно от най-големите предизвикателства в живота. Участвайте активно в развитието на младия индивид – след време ще се уверите, че усилията си заслужават.

Тийнейджърите се стремят към изживяването на максимално много емоции, към неприкосновеност на личния живот и независимост и го изтъкват непрекъснато. Никой не очаква от родителите да имат отговори на всички въпроси. По-важното е да покажете на детето си, че осъзнавате кое е в състояние да го нарани и разстрои и да умеете да кажете вярното нещо в правилния момент.

Периодът на юношеството вече не е това, което сме запомнили от нашата младост. Изследвания, извършени в САЩ и във Великобритания, показват, че в днешно време тийнейджърите навлизат в пубертета в много по-ранна възраст, отколкото преди, като при някои деца това става още на 8 години. В същото време днешните младежи са склонни да напуснат дома си по-късно от преди – средно на 25-28 години.

Тийнейджърите минават през три етапа на развитие. За родителите е важно да са подготвени добре за тях, а не да научават за съществуването и характеристиката им в движение. Три са основните въпроси, на които почти всички тийнейджъри се опитват да намерят отговор:

Нормален ли съм?

Това е началният етап, когато, на самия старт на пубертета, настъпват значителни физически и емоционални промени. Първите могат да бъдат забелязани лесно, докато вторите не са толкова видими, но пък, за сметка на това, доста по-драматични. Често тийнейджърите се затварят с часове в банята, за да наблюдават на спокойствие дори и най-малката промяна в тялото си. По отношение на чувствата си, тийнейджърите са напълно непредсказуеми. На единия ден може да изглеждат стабилни и зрели, а на следващия внезапно ги обземат мрачни настроения и дори яд. Родителите могат да помогнат значително, като проявят търпение. Когато един тийнейджър избухне, най-добрата възможна реакция на родителите му е всъщност да не реагират. Оставете го да се успокои и по-късно го попитайте как са нещата в училище и с приятелите, за да потърсите заедно източника на негативни емоции.

Някои тийнейджъри са толкова чувствителни към физическите промени, че често те провокират силни емоционални реакции. Избягвайте коментари за телата им. По-добре поставете ударението върху позитивното, върху формирането на чувство за самостоятелност и ги насърчавайте да участват в дейности, които развиват удовлетворението от постигнати резултати.

Много тийнейджъри са неподготвени за физическото си съзряване и са принудени да растат прекалено бързо и емоционално, опитвайки се да наваксват чрез информация от списания и телевизия. Това създава объркване и твърде много въпроси, свързани със сексуалността, което често води до затваряне, тъй като външният свят е непознат и плаши децата. Родителите трябва да оставят лично пространство на децата, за да свикнат с промените и да подсигурят възможност за комуникация с тях във всеки един момент в случай на нужда. Използвайте език, който е по-близък до юношите и няма да ги накара да се чувстват като на разпит. Дайте им сигурност и, преди всичко, се опитайте да ги слушате и зачитате мнението им.

Кой съм аз?

В средния етап, необходимостта на тийнейджърите да се дистанцират от родителите си става по-интензивна. Съответно влиянието на родителите намалява за сметка на това на приятелите. Тук нямате много голяма свобода на действие, тъй като отричането на авторитета на приятелите няма да сработи във ваша полза.

Търсенето на идентичност е сред най-важните трудности, с които трябва да се справи всеки тийнейджър. Повечето изпитват сериозни затруднения при решаването на тази задача и затова им се налага да слагат маска след маска, докато намерят най-подходящата за тях. Много от тях предпочитат да се влеят в редиците на определена група със специфично поведение, за да спокойни, че принадлежат някъде. Всяка група има свои правила, собствена музика, дрехи и символи. Нека признаем креативността на младите хора и да се насладим на спектакъла им. Играта с различни идентичности е напълно нормална и е част от усилията им да намерят себе си. Не позволявайте на модата да ви отблъсне от детето ви. Освен това не забравяйте, че то се крие под косата и дрехите си, така че фокусът ви трябва да е върху неговото щастие.

Каква е позицията ми в света?

На последния етап тийнейджърите се опитват да определят и разберат функционалната си роля в живота, да намерят своето място в света. Често в този период те започват да ценят отново своите родители. Младите хора се нуждаят от тяхната подкрепа за решенията, които вземат за бъдещата си ориентация. Това е най-подходящата възможност за родителите да показват на подрастващите си деца, че те се интересуват от техните планове и решения.

Тийнейджърите, които срещат проблеми през последните години от средното образование, трябва да са наясно, че нито стойността им като личности, нито бъдещото им щастие са обречени. Младите хора трябва да се научат да приемат и по-ниските резултати и да ги използват като мотиватор за предстоящите трудности.

Не обвинявайте детето си след провал. Много тийнейджъри смятат, че ще разочароват родителите си, ако не отговарят на очакванията им, и изпитват непрекъснат страх от провал. Родителите трябва да умеят да наблюдават децата си, да търсят „уликите“ на напрежението и да намират време да говорят с тийнейджърите. Намерете възможности да им направите комплимент за най-добрите им постижения, способности и черти на характера.

Покажете им, че ​​приемате слабостите им и любовта ви е безусловна. Дайте ясен сигнал, че това, което е важно, е собственото им щастие, а не само академичният успех. Накрая, след като преразгледат възможностите за следването си, окончателният избор трябва да е техен и да съвпада с това, което наистина желаят, а не в зависимост от вашите собствени мечти.

Граници

Няма рецепта за перфектната стратегия на родителя. Не се страхувайте да поставяте граници и ограничения. Повечето млади хора предпочитат да знаят какви са правилата, стига да не се променят произволно и да бъдат справедливи. Преди да направите важно изявление, помислете за въздействието, което ще имат думите ви върху тийнейджъра. Не се опитвайте да бъдете възприемани като негов приятел, защото така го лишавате от възможността да получава напътствия от вас. Не пренебрегвайте проблемни ситуации, защото те ще бъдат решени само с активното участие на родителите.

Системните негативни въпроси водят до гняв и отчуждение. Спокойният и позитивен подход е най-добрият начин за справяне с всеки проблем. Трудно е да не се реагира прекалено бурно – всички губим самообладание понякога. Възползвайте се от тази възможност, за да обясните защо сте толкова разстроени и се опитайте да го обсъдите. Това не означава връщане назад или отстъпление. Важно е да се каже на младите хора как се чувстваме и да ги питаме те как се чувстват. Ако ситуацията достигне момент, в който всичко изглежда безнадеждно, значи е време да се обърнете специалист.

Разбира се, младите хора могат да разочароват родителите си, както и родителите могат да разочароват тийнейджърите. Всички ние имаме право на втори шанс. Дайте прошка и не гледайте назад. Тийнейджърите ще оценят начина, по който се справяте с проблемна ситуация и продължавате напред.

Информация от: https://www.babyspace.bg/en/tags/1801-12o-etos?page=2…

Публикацията подготви: Симона Трифонова, психолог