Паник атаки при деца – съвети за родители

Паническите атаки са внезапни и неочаквани епизоди на силна тревожност, които е възможно да нямат очевидни причини и да се случват, когато човек най-малко очаква. Паническите атаки могат да бъдат изключително плашещи особено, ако се преживяват от дете.

За всеки родител е трудно да гледа как детето му се бори с панически атаки. Може да се чувствате безпомощни и да не знаете към кого да се обърнете или какво да направите в момента. Важно е обаче да знаете, че не сте сами и има стъпки, които може да предприемете, за да помогнете на детето си да се справи.

Какви са симптомите на паническите атаки?

Паническите атаки могат да доведат до редица психологически и физически симптоми, които е възможно да бъдат различни при всеки човек. Вашето дете може да се почувства така, сякаш е загубило контрол и е в капан или не е в състояние да се справи с определена ситуация. Паническите атаки могат да бъдат придружени и от физически симптоми, които включват:

 • Усещане за прималяване, замаяност;
 • Усещане за гадене;
 • Дискомфорт в корема;
 • Болки в гърдите и задух;
 • Сърцебиене;
 • Флуктуираща телесна температура;
 • Хипервентилиране;

В повечето случаи паническите атаки продължават само няколко минути, преди да стихнат. Симптомите обаче в някои случаи, могат да накарат хората да повярват, че имат сърдечен удар или „полудяват“, което да причини повторна паническа атака и в крайна сметка да доведе до „порочен кръг“.

Какво причинява панически атаки при деца?

Изследванията показват, че може да има редица фактори, които биха могли да увеличат вероятността детето ви да изпита панически атаки. Те включват:

 • Наследствени / генетични фактори – изследванията показват, че наличието на близък роднина (като родител или брат/сестра), който страда от панически атаки, прави по-вероятно детето също да изпитва такива;
 • Фобии – децата могат да получат пристъпи на паника в резултат на излагане на нещо, от което се страхуват;
 • Съществуващо състояние на психично здраве като тревожност, депресия, обсесивно компулсивно разстройство (ОКР) или посттравматично стресово разстройство (ПТСР);
 • Краткосрочни емоционални причини като страдание или тъга;
 • Ниско самочувствие;
 • Някои вещества също могат да предизвикат симптоми на паническа атака при деца, включително кофеин;

Стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на детето си да се справи с пристъпите на паника

Има няколко неща, които можете да направите като родител, за да помогнете на детето си да се справи с пристъпите на паника.

Запазете самообладание по време на паническата атака

Ако детето ви получава паническа атака, вероятно ще се почувства така, сякаш е загубило контрол. Ето защо е толкова важно вие да се контролирате по време на паническата атака. Опитайте се да запазите спокойствие и да говорите с детето като използвате нежен и успокояващ глас. Кажете му да поеме дълбоко въздух и говорете, че паниката скоро ще премине. След като усетите, че паническата атака отшумява, дайте му достатъчно време и пространство, за да се успокои.

Дихателни упражнения

Обяснете на детето си, че когато получава паническа атака, това води до ускоряване на дишането, което може да го накара да се почувства замаяно и да предизвика болки в гърдите. Научете детето си да забавя дишането; това може да помогне за намаляване на физическите симптоми на паническа атака, както и за тяхното по-бързо преминаване. Кажете на детето си да вдиша през носа докато брои мислено бавно до 3 (трябва да усеща, че гърдите му се разширяват, когато си поема въздух), да задържи дъха си като наум брои бавно до 2, преди да издиша напълно. След това детето ви може да използва тази дихателна стратегия при следващия пристъп на паника.

Дайте повече информация на детето си относно пристъпите на паника

Паническите атаки могат да бъдат плашещи и детето ви може да бъде загрижено за цял куп неща, вариращи от притеснение, че хората му се смеят, до притеснение, че имат сърдечен удар или дори, че умира. Като разкажете на детето си повече за паническите атаки, с това можете да му помогнете да разсее някои от тези притеснения. Обяснете на детето си, че паническите атаки са често срещани и не са опасни, въпреки че могат да се усещат страшни и плашещи. Успокойте ги, че паническите атаки са кратки и въпреки че имат чувството, че сякаш продължават вечно, те винаги приключват. Също така е важно да уведомите детето си, че вероятно никой друг (освен хората, на които са му близки), няма да може да разпознае, че то има паническа атака, така че няма нужда да се притеснява дали някой ще му се смее или подиграва.

Насърчавайте детето си да се изправи срещу страховете си

Ако детето ви има пристъпи на паника в отговор на определени ситуации или предмети, важно е да го насърчите да се изправи пред страховете си. Например, ако детето ви изпада в паника, когато е в колата, постепенно го излагайте на това с внимателно премислени стъпки, като например да седите заедно в колата, когато е паркирана, преди постепенно да преминете към пътуване с нея на кратки разстояния. Това ще помогне на детето ви да осъзнае, че страховете му са ирационални. Похвалете и насърчете детето си по време на този процес и го уверете, че не трябва да се бори самостоятелно.

Оспорете негативното мислене

Начинът, по който детето ви мисли за нещата, може да окаже влияние върху нивата на паника. Много от мислите му ще бъдат извън неговия контрол и могат да бъдат негативни и болезнени. Затова е важно да помогнете на детето си да осъзнае, че това са просто мисли, а не факти. Въпреки че детето ви може да повярва на много от своите негативни мисли по време на паническа атака, те трябва да бъдат оспорени, тъй като често се основават на неправилни предположения. Например, детето ви може да си помисли, че не може да диша, когато се паникьоса, което може да го накара да изпадне в още по-голяма паника. Помогнете му да оспори тази мисъл, като напомните, че това, от което се е страхувало по-рано и е мислило, че ще се случи е изчезнало заедно с паник атаката.

Помогнете на детето си да измести фокуса

Вероятно детето ви ще има много негативни мисли по време на паническа атака. Можете да помогнете да измести фокуса от тези мисли, като го насърчите да се концентрира върху нещо друго, в идеалния случай нещо, което го успокоява или утешава. Това може да е любима играчка, снимка на нещо приятно или домашен любимец. Можете също така да помогнете на детето си да измисли „щастливо място“, което да посещава в мислите си. Насърчете го да мисли за ситуация или място, в което се чувства в безопасност и го научете да се съсредоточава върху това, когато почувства паническа атака.

Успокойте детето си, че винаги има хора, които да помогнат

Важно е да уведомите детето си, че винаги ще има кой да му помогне и да го изслуша. Кажете на учителите на детето си за неговите панически атаки и ги помолете да се намесят и го подкрепят, ако детето ви има такива в училище. Насърчавайте детето си винаги да говори с някого и да потърси подкрепа, ако усети, че се задава паническа атака.

Потърсете помощ

Въпреки че тези стъпки могат да ви помогнат да подкрепите детето си, ако то изпитва постоянни пристъпи на паника, може да се окаже, че се нуждае от професионална помощ. Свържете се със специалисти за деца и юноши, които ще могат да помогнат на детето ви да идентифицира причините за паник атаките и да бъдат до него на всяка крачка по пътя към преодоляване им.

Публикацията подготви:

Стела Паунска, психолог