Комуникационни стратегии за родители на деца с хиперактивност и дефицит на вниманието

Отглеждането на дете със Синдром на дефицит на вниманието /СДВ/ и Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност /СДВХ/ е предизвикателство за родителите.

Представям ви няколко стратегии за подпомагане на комуникацията с детето:

1. Научете се да разпознавате, кога детето наистина чува това което му казвате

Едно дете със СДВ или СДВХ функционира на бързи обороти. То може да не е в състояние да направи или да поддържа зрителен контакт с Вас. Това не означава, че не ви слуша и че не чува това което му казвате. Много от децата въртят в ръцете си определен предмет/играчка, докато ви слушат. Обърнете внимание на тези знаци.

2. Давайте му кратки и лесни инструкции

Едно дете може да бъде претоварено много лесно. Когато помолите детето ви да изпълни поставената му задача, е желателно да му дадете инструкциите стъпка по стъпка,но не всички наведнъж.Дайте му една или две лесни стъпки, едва след като предходната стъпка е завършена докрай, преминете към следващата.

3. Създаване на комуникационни стратегии

Когато общувате с детето си може да проявите малко творчество. Например, въвеждане на „чуваща топка.“ Обяснете на детето си, че когато държи топката или когато я хвърля, трябва да чуе това което му казвате. Можете да използвате и визуални знаци, за да му помогнете нагледно да се справи. Например: „Когато дойде време за лягане, да му покажете снимка на леглото или да му дадете любимата плюшена играчка с която обича да спи.“.

4. Използвайте нагледни материали

Децата със СДВ и СДВХ реагират на визуални средства. Вместо да им казвате какво трябва да направят, преди да легнат в леглото си, можете да им покажете албум с поредица от снимки, показващи стъпките.

5. Говорете тихо и запазете спокойствие

Когато сте развълнувани или повишите гласа си, може по този начин да стимулирате детето си и да постигнете точно обратното на това, което искате.

Говорете тихо и останете спокойни. Ако детето е избухливо или твърде развълнувано, отдалечете се и изберете тиха и спокойна дейност, може да я намери за интересна. Например: изграждане на кула от кубчета, оцветяване, или редене на пъзел. Вашето спокойствие може да въздейства върху детето.

6. Обяснете своите очаквания

Когато детето ви знае какво очаквате от него и какво може да спечели, то е склонно да се държи по-добре. Награждаването на положителното поведение, подкрепя бъдещото сътрудничество помежду Ви

Публикацията подготви:

Габриела Георгиева, ерготерапевт