ГРАФОМОТОРИКА – упражнения за ИНДИРЕКТНА
ПОДГОТОВКА на ръката за писане

Представям ви няколко упражнения насочени към т.нар сензорно възпитание, състоящо се в занимание на детето с множество предмети, които го подбуждат да извърши интересни упражнения с тях. А едно такова предизвикателство е формиране на умението за писане – как ръката да автоматизира графомоторната схема чрез поредица от индиректни упражнения за писане.

Упражнение 1: “Докато играя, аз чертая”

Прикрепяте флумастер или молив към малка детска количка играчка с тиксо или ластик. Докато движи колата, детето “пише”, оставяйки следи върху листа. По този начин индиректно и без никакви усилия то упражнява своята графомоторика.

Упражнение 2: “Малкият художник”

Рисуването с тампон/гъба е част от арт-терапията за деца. Провеждайки интересното за детето занимание под формата на игра то индиректно подготвя ръката си за писане.

Упражнение 3: “Малкият актьор”

Прикрепете картинки върху клечки от сладолед. В минитеатър от картонена кутия с прорез фигурката оживява, а пръстите на ръката заучават моторната памет за писането.

Упражнение 4: “Малкият архитект”

Играта с малки дървени кубчета, изграждането на семпли архитектурни шедьоври като гараж, кула, пейка и др. са подходящи упражнения за овладяване на т.нар. “пинсетен захват”, който е тъй необходим при писането.

Упражнение 5: “ Редене на мозайка“

Играта с различна по големина мозайка не само развива зрително-двигателната координация, но и изгражда моторната схема на писането.

Упражнение 6: „Пъзели“

Подреждане на дървен пъзел с вгнездяване на елементите посредством захващането им за малки дръжки е също индиректна подготовка на пръстите на ръката за писане.

Упражнение 7: “Малкият помощник”

Когато простираме дрехи, спокойно може да потърсим помощта на малките сръчни ръчички, които да поставят щипките върху дрехите. Упражняваме пинсетния захват.

Упражнение 8: “Малкият сладкар”

Играта с пластилин развива фините движения на ръката. Изрязвайки с формички пластилиновите сладки или интересни форми на животни и предмети, детето раздвижва китката на ръката, интуитивно подрежда пръстите в правилна постановка за придържане на малки предмети, а това е също трениране на ръката за писане.

Публикацията подготви:

Петя Василева, педагог